Allting går så bra nu enligt vänstern.

Det verkar nu vara något förekommande bland många personer inom vänstern att tala om hur ekonomin går så oerhört bra just nu. Hur vi lever i en tidsålder där alla har det bättre än någonsin och inget att klaga på samt hur tillväxten ökar som aldrig förr.

Och, ja. Jag vet att detta är en reaktion, ett svar på brunhögerns påståenden om systemkollaps och ekonomiska svårigheter för samhället att ha råd med invandringen. Men när diverse vänsterfolk framför denna reaktion som om de vore Johan Norberg som skulle förklara varför mer marknadsekonomi är en bra grej, ja då känner jag att folk kanske borde fundera mer än en gång på vad de egentligen håller på med. För vem gynnar det egentligen att prata om tillväxt och ökning av företagens intäkter utan att nämna vilka som får ta del av dessa eller hur det faktiskt fördelas? Vem kommer tycka att vi är trovärdiga när vi senare vill kritisera det ekonomiska systemet om vi är så noga med att banka in att ”allt går så bra nu”? Sverige är fortfarande ett av de länder där klassklyftorna ökar som mest och givetvis är det inte så att den svenska staten har kunnat utnyttja allt mer resurser i samma takt som företagens vinst ökat. Så vad är det som går så bra nu? Inte är det socialismen i alla fall. Vi har haft problem med en välfärd som nedmonterats och unga människor på många sätt fått det sämre än sina föräldrar.

Detta beror såklart inte på den ökade invandringen utan på den ekonomiska politiken. Något vi såklart bör vara tydliga med att påpeka. Men det faktum att det inte är invandringen som är det stora problemet i svensk ekonomisk politik innebär inte att det är en vettig grej för vänstern att hylla marknadsekonomins segrar i sitt ständiga sökande efter ökad profit bara för att knäppa högerns dystopiker på näsan.

Ett stort problem med dagens vänster är att vi är reaktiva snarare än aktiva. Vi är snabba på att peka ut problem med andras problembeskrivningar eller ta avstånd från andras förklaringar men betydligt sämre på att komma på egna. Vissa tycks välja den totalt motsatta ståndpunkten mot sin motståndare utifrån vad den säger i stunden för att i efterhand komma på argument snarare än att fundera ut vad de faktiskt tycker i frågan utifrån den egna ideologiska kompassen. Om SD älskar Lucia så måste vi avsky det, om högern tror att samhället kommer att kollapsa så måste vi hitta argument för att allt är frid och fröjd. Trots att allt inte är frid och fröjd och trots att den inställningen går tvärtemot vad vi tidigare ansett.

Jag ser väldigt lite djupare analyser av det politiska läget bland mina meningsfränder och det gör mig oerhört trött. Att vänstern redan liberaliserats under lång tid gör inte saken bättre. Men jag blir ändå något konfunderad när människor som i vanliga fall inte tvekar att kalla mig borgerlig för att jag inte är autonom och för att jag är med i ett parlamentariskt parti helt plötsligt anammar de mest ekonomiskt liberala analyser för att de anser att de passar just då för att argumentera i just den frågan. Så jag undrar mest bara: Hur tänker ni? Hur kommer vi vidare? För det här funkar inte.

Annonser

2 thoughts on “Allting går så bra nu enligt vänstern.

 1. Anders Romelsjö skriver:

  Tänkvärt. Finns väl inget riktigt socialistiskt vänsterparti? V:s ledning har ungefär samma syn som Obama om kriget i Syrien, och demoniserar Ryssland lika mycket. OBS ledningen (Sjöstedt och Linde). Verkar viktigare att hjälpa Löven att administrerar kapitalismen än att verkligen presentera och kämpa för ett socialistiskt Sverige.

  Medtog denna snutt i gårdagens blogginlägg, med knappt 2000 besök. http://jinge.se/natur/allt-mindre-fosfor-och-allt-mindre-mat-vad-gora.htm

  ”Fosforbristen är bara en av många förhållanden som pekar på att mänskligheten bör, – nej måste- överge det primitiva ekonomiska systemet kapitalism och ersätta det med en mer avancerat, mer demokratiskt, rättvisare system – en socialism med ökad demokrati.Nu är det objektiva läget mycket bättre för att gå vidare till en mer demokratisk och mänsklig ekonomiska och politisk struktur, en socialism med kraftigt ökad demokrati som också omfattar det ekonomiska livet. Med en samhällelig planering av jordens begränsade resurser. Kapitalismen motverkar samarbete för att lösa mänsklighetens stora problem. Det stora problemet är den framgångsrika demoniseringen av socialism och marxism, där massmedia för fram att socialism är lika med det mest negativa i de första försöken att bygga socialism i outvecklade samhällen, starkt hotade från omvärlden.
  Doktor om kapitalism
  Det helt dominerande produktionssättet, kapitalismen, är inte grundat på samarbete. Kapitalismen är snarare grundad på konkurrens mellan olika företag, där var och en strävar efter största möjliga vinst. Vidare på att en liten grupp, kapitalisterna, får vinst på andras arbete (utsugning) för att använda denna efter eget gottfinnande och inte för samhällets bästa. Konkurrens i sig kan vara sporrande, inte tu tal om detta. Men ett produktionssystem som baseras på vinstintresse, där en liten, liten minoritet fattar besluten med ingen eller begränsad insyn från folkmajoriteten är inte demokratiskt och inte heller optimalt då det gäller att på bästa sätt nyttja jorden begränsade resurser och låta alla få en rimlig del. Kapitalismen har inneburit kraftigt ökad produktion och produktivitet, men också världskrig, miljöförstöring, girighet, korruption och mutor för att få större marknader osv.
  Dess svagheter är tydliga
  -33 % av jordens befolkning lever i stor fattigdom (FN, 2011);-De ekonomiska skillnaderna inom länder och mellan många länder har ökat. Forskning har visat att det finns ett tämligen starkt samband mellan graden av ekonomisk ojämlikhet i ett land och nivån av ohälsa och sociala problem (Wilkinson & Pickett. Jämlikhetsanden. Se t.ex. min recension i Läkartidningen 2010, http://www.lakartidningen.se/arkiv).
  Boston Consulting Group har nyligen rapporterat att 0,1 % av jordens invånare kontrollerar mer än 20 % av tillgångarna på jorden;
  -20 % av tillgångarna hos världens miljardärer skulle räcka till för att ge alla jordens invånare tillräckligt med mat, skolunderbyggnad och hälso- och sjukvård enligt vissa beräkningar (Toussaint & Millet. Debt, the IMF and the World Bank. Monthly Review Press, 2010);
  -Deras förmögenheter har främst skapats av andras arbete;
  -Kapitalismen utgår inte från en analys av vilka behov som främst behöver tillgodoses. I så fall skulle fattigdom, mat- och vattenbrist snabbt försvinna;
  -Kapitalismen utmärks sedan 2-3 decennier av ökade ekonomiska klyftor och ökad arbetslöshet;
  -Varor tillverkas medvetet för att ha begränsad livslängd;
  -I en demokratisk planerad humanitär ekonomi skulle alla få arbeta;
  -I stället för företagshemligheter och reklam av osäker kvalitet behövs samarbete (Hur många miljarder skulle sparas om läkemedelsbolagen delade på kunskap och forskning?)
  -I stället för allt allvarligare och redan delvis irreversibel klimatförstöring behövs samarbete;
  -I stället för ökad rustning (f.a USA har rustat kraftigt efter kalla krigets slut, svarar för närmare hälften av jordens militärutgifter, har 700 militärbaser och bedrivit angreppskrig i råvarurika Irak och Afghanistan. I USA, lever drygt 40 miljoner på matkuponger, och medianlönen har ej ökat sedan 1974 enligt statistik).

  Största hindret för en verkligt demokratisk, ansvarsfull och humanitär ekonomi är dels vinstintressen hos en mycket liten grupp som kontrollerar och kontrolleras av kapitalismen och dels förkrossande ideologiskt försvar av dagens läge. Statens roll är här att slå vakt om den bestående ordningen, med våld om så behövs. Den demokrati som många tror är optimal är det inte alls – det djupt odemokratiska produktionssystemet lämnas utanför.
  Största tillgången för att genomföra den nödvändiga genomgripande förändringen är samverkan mellan den stora majoriteten av människor på jorden baserad på ökad insikt och solidaritet. Klasskamp för ökad rättvisa.
  För detta behövs massrörelser med bas i arbetarklassen och klart utformade, mer konkreta program än dagens för en demokratisk, socialistisk värld. Det gäller att i fråga efter fråga ge information om och förslag på hur detta ska ske. De förslag jag hittills sett måste utvecklas! Vi måste satsa på kamp för en bättre och rättvisare värld och inte inbilla oss att dagens är den bästa möjliga. Det behövs ideologiskt arbete baserad på användning av marxismen på dagen värld, konkret analys av konkreta förhållanden och trovärdiga modeller av en framtida socialistisk värld

 2. Vidugavia skriver:

  Så jävla bra skrivet. Jag mår både psykiskt och fysiskt dåligt inför den politiska hopplöshet jag ser inom vänstern. Din blogg är dock ett ljus i mörkret.

  Det verkar för övrigt som om en del vänsterister från överraskande håll anammat arbetslinjen i sina hyllningar av hur flyktingmottagandet ”skapar jobb”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: