Feminism som livsstil

Ofta när det diskuteras feminism så verkar feminismen handla mycket om hur vi väljer att leva och vilka val vi gör i vardagen. Detta kan handla om allt ifrån att kämpa för att din heterorelation ska vara så jämställd som möjligt, förväntningar på att kvinnor ska göra karriär, att kvinnor ska ”ta plats”, att bryta mot snäva könsnormer, att uppfostra sina barn på ett jämställt och helst könsneutralt sätt eller att välja bort vissa relationer för att undvika ojämställdhet.

För det första, jag tycker inte att ovanstående handlingar behöver vara dåligt på något sätt. Jag tycker att det är jättebra att människor bryter mot normer som de vantrivs i, att kvinnor tar plats, att fler par lever jämställt eller, att välja bort relationer som en mår dåligt i. Men att över huvud taget kunna välja de valen beror på de strukturella förändringar som skett i samhället de senaste 100 åren och som kvinnors kamp för bättre villkor har gjort möjliga. Som politisk kamp i sig så tror jag inte att det är effektivt att välja att leva på vissa sätt. Visst är det såklart bra att de finns de som tar täten och visar att det går att välja på ett annat sätt, men jag tror inte att det räcker. Vad vi framförallt måste betänka är att alla inte kan välja annorlunda. Som med det mesta så har personer från övre klasser större möjligheter att leva jämställt, att göra karriär, att välja bort destruktiva relationer etc. Jag är trött på att feminismen för många tycks vara en livsstil för medelklassen snarare än en politisk kamp för att nå kollektiv förändring. Som en del av den liberala hegemonin så har feminismen såklart också individualiseras, men jag vill inte ha en feminism som enkom är till för de redan invigda som ett sätt att skapa sig ett bättre liv. Jag vill ha en feminism även ger mer frihet till de kvinnor som inte vet vad feminism är, som inte har möjligheten att välja eller som tycker att feminismen ett jävla trams.

Risken är annars att jämställdhet i vardagen blir en klassfråga. Jämställdheten och livsstilsfeminismen känns redan som en klassmarkör för den utbildade medelklassen i storstäderna. Ett sätt att visa sig bildad och medveten. Mannen som bakar surdegsbröd och som kan stanna hemma med barnen (iklädda lekvänliga och neutrala polarn och pyret-kläder) eftersom han är egenföretagare medan mamman går till sitt arbete på socialkontoret med förhoppningar om att en dag bli enhetschef. Eller de vita queera ungdomarna som bor i kollektiv och är relationsanarkister, som lägger sin tid på att snacka om hur normativa deras föräldrar i medelklassvillan är, som studerar strökurser som inte genererar jobb väl medvetna om att sagda föräldrar alltid ställer upp ekonomiskt om det behövs.

Ja, jag raljerar. Jag har faktiskt ingenting emot att människor väljer en normbrytande och mer jämställd livsstil. Tvärtom! Men en bör vara medveten om sina privilegier för att kunna välja just det och att det krävs mer än det egna sättet att leva på för att den friheten ska finnas för alla.
Det finns ett feministiskt uttryck om att ”Det personliga är politiskt”, grundat i hur kvinnors gemensamma erfarenheter av orättvisor länge (och fortfarande av många) ansetts som något personligt snarare än politiskt. Men även då något personligt kan ha en högst politisk grund så kan inte lösningen främst vara en individuell sådan. Visst kan det många gånger göra saken bättre för en själv att förändra sitt sätt att leva, men påverkan på andra och följande generationer är dock minimal. Syftet med att börja i det personliga måste vara att komma fram till en politisk (dvs strukturell) lösning.

Annonser

2 tankar om “Feminism som livsstil

  1. […] en identitet, inte minst bland unga feminister. Jag har tidigare skrivit om feminism som livsstil här. Feminismen tycks i många fall ha blivit en parad i rosa balonger, enhörningar och glitter. Där […]

  2. […] en identitet, inte minst bland unga feminister. Jag har tidigare skrivit om feminism som livsstil här. Feminismen tycks i många fall ha blivit en parad i rosa balonger, enhörningar och glitter. Där […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: