Om hur rasismen utmärker SD-väljare.

Ett ny undersökning har fått stor spridning genom artikeln ”Det är främlingsfientlighet som utmärker SD:s väljare”. Många är det som hurrar över hur det ”äntligen” bevisats vad de alltid påstått. Det dras även stora växlar på hur SDs stora stöd beror på en sak allena, att folk helt enkelt är rasister och inget annat.

Låt mig först klargöra en sak: Jag är helt med på att SD-väljare är mer fördomsfulla än andra väljare. SD är ett rasistiskt parti som har rötter i den nynazistiska Bevara Sverige Svenskt. Är du en medveten antirasist så röstar du inte på ett sådant parti. Men nu kommer vi än en gång in på frågan om kausalitet som jag skrivit om här. Så röstar SD-väljaren på SD främst för att de är rasister? För faktum är att undersökningens resultat inte kan antas bevisa det. Det enda som kan utläsas ur undersökningen är att SD-väljare är mer fördomsfulla än andra väljare. Det skulle till exempel rent teoretiskt kunna vara så att SD-väljaren är mer mottaglig att ta till sig de fördomar som SDs framgångar skapat. Varför det är så kan inte heller utläsas.

sd_rasism
Varför ifrågasätter jag då slutsatserna som dras? Jo, för jag känner att påstå att SDs framgångar enkom beror på att folk är rasister är felaktigt och farligt. Varför skulle människor helt plötsligt bli mer rasister nu och rösta på ett rasistiskt parti när de inte gjort det tidigare? Jag menar helt enkelt att det finns strukturella och materiella orsaker till att SD vinner mark. Detta är oerhört viktigt att förstå eftersom det också innebär att det finns strukturella och materiella lösningar på SD-problemet som vi inte får glömma. Att SD-väljare är rasister må så vara, men om vi bara nöjer oss med den förklaringen så blir det också svårt att göra något åt saken. Att ändra folks åsikter är nämligen betydligt svårare än att arbeta för och genomföra strukturella och materiella förändringar. Det blir också oerhört liberalt eftersom vi då blundar för hur den materiella standarden kan ändras genom en socialistisk politik.

Sd-väljare må rösta på SD på grund av invandringsfrågan. Men om vi tittar lite mer noggrant så finns det ofta något bakom, en oro för verkliga problem med tex välfärden, arbetslöshet etc som SD lyckats övertyga dem om är invandringens fel. Jag ska ge lite olika exempel från två olika artiklar:

”Man måste ju stoppa det. Invandringen. Vi har inte råd. Skolorna fungerar inte. Sjukvården är åt helvete. Och ambulanserna kommer inte i tid.”

”Jag kommer aldrig mer att få ett jobb. Hur skulle det gå till? Utländska chaufförer kör för mindre än hälften av en svensk lön.”

”Sverigedemokraterna är det enda partiet för en svensk! De tänker på välfärden. Det gör inte de andra.”

”Det är något som är fel. Sjukhusen har inte råd att ta in folk fast alla vet att det behövs jättemycket folk i vården.”

”…jag är skeptisk till den ultrakapitalism som de öppna gränserna skapar. Jag är inte kritisk till invandring utan till okontrollerad invandring. Öppna gränser urholkar hela poängen med att ha en fungerade välfärdsstat.”

Att se de här bakomliggande orsakerna är viktigt för att förstå hur vi ska få bort SD från makten. För oavsett om väljarna är rasister eller ej så är det största problemet fortfarande att SD sitter på makt. Dels eftersom det innebär att de har makt över våra liv. Över rasifierades, kvinnors och transpersoners liv genom att de har möjlighet att påverka politiken. Men också för att de genom sin propaganda normaliserar rasistiska värderingar vilket ökar bland annat hatbrotten mot personer som inte anses passa in i det svenska samhället.

I alla tider så har fascismen ökat när samhället varit oroligt. När människor har svårt att få arbete och när välståndet minskat. Ovan citat tyder även på att så kan vara fallet idag. Lär av historien. Om vi bara ser människors rasism som den enda orsaken till problemet (och därmed lösningen till det samma), så hindrar vi än en gång debatten om ett mer solidariskt samhälle, om minskade klassklyftor och bättre välfärd som bör gå hand i hand med en effektiv antirasism.

Annonser

2 thoughts on “Om hur rasismen utmärker SD-väljare.

  1. ida skriver:

    Du skriver väldigt bra och lättläst, hamnade här av en slump och tycker verkligen de är intressant och spännande att läsa din texter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: