Så gör SD rasism av klassproblematik.

Sverigedemokraterna pratar inte gärna klasspolitik. De är tydliga med att de inte förespråkar gemenskap utifrån klass utan att de vill skapa en nationell identitet. Det skulle kunna förklaras på det sättet att SD är ett högerparti, och även om jag håller med om den saken så tror jag inte att det är hela svaret.

Sd har en högt prioriterad fråga och det är ”invandringsfrågan”. Sen har de en massa andra frågor som de tycker saker kring, men ingen som de brinner lika mycket för som frågan om invandring. Se bara på deras största propagandakanaler: Hatsidor som exempelvis Avpixlat. Sidor som understödjs ekonomiskt av SD och vars syfte är att hetsa mot invandrare och då speciellt muslimer, personer från Mellanöstern, Sydeuropa eller Afrika.

Den underliggande poängen är alltid samma sak: Våld och annan brottslighet begås av personer från andra länder, speciellt sådana med mörkare hår och hudfärg. Det handlar alltså om ren rasism. Men bortsett ifrån det så är det också helt och hållet felaktigt. SD gillar att dra upp statistik som pekar på att det finns en koppling mellan ursprung och brottslighet, här är det dock viktigt att påpeka vad alla som läser om forskning och vetenskapsteori på universitetsnivå bör lära sig redan på a-kursen: Korrelation är inte detsamma som kausalitet.

Korrelation: Samband, t..ex det finns ett samband mellan ökad glassförsäljning och ökade drunkningsolyckor.

Kausalitet: Orsak. Att något är en direkt orsak av något annat. Vi kan till exempel tänka att drunkningsolyckor ökar när folk äter mycket glass, detta är förmodligen inte ett korrekt antagande, dvs även om det finns en korrelation så finns det ingen kausalitet. Vad som istället kan antas är att det finns en tredje faktor som påverkar de andra två vilket i det här fallet handlar om väder. När det är soligt och varmt ute så äter folk mer glass och eftersom fler badar så ökar drunkningsolyckorna.

På samma sätt kan vi se på brottsstatistiken. Vi kan välja att köpa SDs beskrivning av läget och att den korrelation mellan kriminalitet och personer som har en utländsk bakgrund också indikerar på en kausalitet, dvs att ”invandrare” begår brott för att de är invandrare. Men vi kan också välja att fundera på ifall det finns en tredje faktor i ekvationen som korrelerar både med faktorn ”brottslighet” och med faktorn ”utländskt födda”.

Ja, jag pratar såklart om klass.

Det har alltid funnits kopplingar mellan fattigdom och kriminalitet. Mindre bemedlade områden har lägre psykisk och fysisk hälsa, kortare livslängd och såklart även högre kriminalitet. Det är en av de många negativa sidor av att leva i ett klassamhälle. Vissa människor kommer på grund av ekonomiska och sociala villkor att i större grad än andra välja en brottslig bana trots riskerna det innebär helt enkelt på grund av att de har mindre att förlora och sämre möjlighet att skapa ett ekonomisk trygghet på laglig vägar. Att klass korrelerar med brottslighet och våld är inte en nyhet utan välkänt fenomen. De ”förortsproblem” vi talar om idag är de samma som det förr i världen vittnades om i slumkvarteren. Det beror inte på kultur eller etnisk tillhörighet, det beror på klass.

oct22_2011classrace

SD har dock en fördel i sitt rasistiska resonemang eftersom det i dagens Sverige finns en tydlig korrelation mellan klass och ursprung. Första och andra generationens invandrare är i större grad än andra bosatta i mindre bemedlade områden och får mer sällan välbetalda jobb. Det är inte konstigt egentligen, för om du kommer hit efter att ha flytt från krig utan kontakter, pengar eller språkkunskaper så är chansen att få en centralt belägen bostadsrätt och ett flådigt jobb mer eller mindre omöjligt, och eftersom klass oftast går i arv så gäller samma sak för deras barn (och då har jag inte ens nämnt den strukturella rasismen samt hur den resulterar i diskriminering på bostads och arbetsmarknaden). Därför kan SD och deras åsiktsmaskiner med hjälp av statistik framhålla det som om vissa kulturer helt enkelt är mer benägna till kriminalitet än andra, och att vi därför bör ta in färre personer från dessa, samt hur oerhört viktigt det blir att ”värna om vår svenska kultur”. Allt kan låta helt logiskt ifall vi bara blundar för klassfaktorn. Det är en, för fascismen, vanligt resonemang som vi kan känna igen hos de övriga ”bruna” rörelserna runt om i Europa. Men någon lösning på kriminalitet är det inte då det inte är en lösning på det ursprungliga problemet: fattigdom och klassamhället.

Så när vi pratar om ”förortsproblem” så är det inte ”kulturella” problem utan problem på grund av fattigdom och segregation. Därför är klassfrågan en fråga som SD inte vill ta i med tång. Hela deras framgång bygger på rädslan för den mörkmuskige mannen och allt som han kan ställa till med i form av våld, brottslighet och slöseri av skattepengar. För dem är orsaken ”massinvandring” och lösningen är ”stängda gränser”. Därför kan lösningen aldrig vara minskning av klyftorna eller arbete mot segregation. All samhällsdiskussion om klassproblematik skulle direkt försvåra SDs möjlighet att fortsätta med sin framgångssaga. De vinner på att vi diskuterar deras frågor utifrån deras frågeställningar, oavsett om vi håller med dem eller ej. Därför är jag helt emot att ”ta debatten”. Vad vi snarare måste göra är att ”ta tillbaka problemformuleringsprivilegiet” och se till att få diskutera de frågor som vi tycker är viktiga, inte låta dem sätta agendan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: