”Positivt tänkande” hjälper inte mot någon depression.

Vi har nog alla sett dem. De kanske delas av vänner och släktingar på Facebook, eller sitter uppe i kollegans arbetsrum. Bilderna med vackra naturmiljöer eller lyckligt skrattande människor och ord skrivna i snirkliga bokstäver som ska få oss att må bättre genom att uppmana till att leva i nuet, se livet från den ljusa sidan, ta dagen som den kommer, dansa i regnet eller glömma gamla oförrätter osv. Vi är också många som är trötta på alla dessa budskap men kanske inte alltid orkar säga något, vi vill ju inte stöta oss med någon som antagligen bara menar väl.

happiness-can-be-found-even-in-the-darkest-of-times

Så varför kan inte vi också bara glädja oss åt detta positiva budskap och sluta leva i vår negativa lilla bubbla? Tja, många mår på riktigt dåligt, vi kanske lider av depression, ångest, har PTSD med mera och är så vana att höra floskler kring att vi bara behöver ”tänka positivt” så blir allt bättre. Nå, för den som aldrig lidit av psykisk ohälsa kan det kanske vara svårt att förstå att livet under depression inte spelar efter samma regler som annars. Vi får höra att vi bara behöver ”komma ut lite” och hitta på något kul, men depression kan innebära att allt det där som vi tyckte var kul innan känns lika givande som att stirra in i en vägg. Ångest kan innebära att det vi tidigare tyckte om skapar starkt obehag. Att tänka positivt FUNGERAR INTE i den situationen. Det kan snarare vara kontraproduktivt då forcerade positiva tankar kan skapa ännu mer oro och ångest när det inte lyckas.  Inte bara det att vi mår dåligt, vi misslyckas även med att tänka bort det.

life rain

 

Det är lite som att uppmana en person som brutit benet att tänka bort smärtan. Det kanske fungerar med mindre problem, lite daglig nedstämdhet kan botas genom att ha det kul med vänner, tänka glada tankar etc. Men långvarig ångest botas inte genom tankeförändring. Precis som en fysisk sjukdom måste botas genom medicin och läkarvård så behöver en person med psykisk ohälsa professionell hjälp och stöd för att ta sig ur den. Att bara uppmana en person som lider av psykisk ohälsa att försöka ändra sitt tankemönster för att må bättre är därför ett slag i ansiktet.

Lider du av depression?

”Men du behöver bara tänka på allt positivt i livet!”

*Smack över kinden*

PTSD?

”Det som har hänt har hänt, lämna det bakom dig!”

*Pang! Rakt i skrevet*

Generellt ångestsyndrom?

”Ta det lugnt! Allt ordnar sig nog.”

*Knytnäve rätt i solar plexus*

Så varför har dessa positiva budskap fått ett så stort genomslag? Det finns såklart flera olika förklaringar, en av dem kan sägas ha börjat strax innan krisen i USA där flera företag delade ut böcker likt ”Vem snodde osten?” för att uppmana alla de som skulle avskedas att inte bli upprörda och skylla på företaget utan istället försöka se sig själva som sin egen lyckas smed. De som fick stanna kvar, ofta med en tyngre arbetsbörda än tidigare skulle istället bli uppmuntrade att fortsätta utan att klaga genom så kallade ”Motivational posters” med liknande budskap om att tänka positivt och arbeta smartare. En typ av nyliberal strategi för att öka produktiviteten till mindre kostnad men hålla människor lugna.

poster-motivational_00390268

En annan förklaring till det ökande intresse för positiv tankeförändring och sökande av hjälp i new age-liknande andlighet kan vara hur osäkerheten på arbetsmarknaden i och med ökad arbetslöshet, otrygga anställningar och ökade sjukskrivningar skapat en strukturell ångestepidemi som människor försöker hantera så gott de kan genom vilka medel som står till buds. Därför har många dragits till dessa glättiga budskap i hopp om att det kan förbättra deras eget och andras mående. Då den allmänna ideologin gått allt mer mot ett individfokus har det också blivit självklart att vi ska titta inåt mot den egna personen istället för att se och försöka lösa de yttre faktorer som många gånger kan vara orsaken till vår situation.

Den kult som skapas kring positivt tänkande kan alltså, om vi vågar vara lite radikala, ses som en kraft som i realiteten verkar för att behålla status quo och som försöker få oss att ändra oss själva för att passa in efter samhällets allt snävare förväntningar istället för att störta dem till marken.

Annonser

2 thoughts on “”Positivt tänkande” hjälper inte mot någon depression.

  1. David Wadström skriver:

    Det är inte så enkelt… oavsett hur depressionen har uppstått, så spelar ofta beteenden och tankestrukturer en viktig roll. Nej man kan inte klistra på ett leende och låtsas att allt är bra, men det är alltid bra att bli mer och mer medveten om sig själv, hur man funkar, undersöka ens kognitiva strukturer; ofta upptäcker man då massor med saker som man inte varit medveten om, men som skapar lidande för en. Ett klassiskt exempel är negativa associationer, när t.ex en jobbig social situation undermedvetet får en att associera till andra jobbiga situationer, samtidigt som kroppen omedvetet förbereder sig för flykt/strid, vilket ger en allmän känsla av obehag, stress och oro. Sånt kan man faktiskt arbeta med genom t.ex KBT.
    Men det finns ju givetvis inga universallösningar. Jag skulle säga att det alltid behövs en kombination, som inte gör en ”frisk” men kan innebära stora skillnader i måendet… för mig har SNRI-läkemedel + psykoterapi + mindfulness-meditation verkligen hjälpt. Inte ”löst problemen” men lärt mig hantera situationen mer konstruktivt.

  2. David skriver:

    Och det handlar inte om att acceptera ett ruttet samhälle eller destruktiva sociala system, men om man kan minska sitt eget lidande och öka sin egen handlingskraft, oavsett den objektiva verkligheten, så varför inte.
    Sen missar många att om denna typ av terapi alls ska funka, så får det just inte handla om krav på individen, ”nu måste du ta tag i ditt beteende”, då mår man bara ännu sämre. Det handlar om att förmå sig börja med små, kravlösa försök, med attityden ”varför inte, den här lilla grejen kan jag alltid pröva”, och de flesta människor behöver stort stöd för att kunna dra igång sådana processer, helst av en professionell psykiatriker, vilket förstås blir svårare och svårare ju sämre psykvården blir.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: