Det är något konstigt med friheten

Liberaler tycker ofta om att referera till frihet. Att de inte önskar ett mer socialistiskt samhälle eftersom det då skulle inskränka deras frihet att att leva så som de vill, göra vad de vill, få hur hög lön som helst, men jag skulle då vilja ställa frågan: Frihet för vem? Min känsla av hur fri jag känt mig står ofta i direkt samband med min ekonomiska situation, för visst, jag har aldrig haft en speciellt hög inkomst, men jag har erfarenhet av att vara fattig, jag har stått utan arbete, jag har varit fattig student och jag har levt under existensminimum då jag arbetat ett fåtal timmar i veckan. Jag har legat med ångest över att inte kunna betala nästa hyra. Att inte få ett jobb och inkomst som skapar trygghet. Jag har också haft heltidsjobb med heltidslön. Då har jag känt mig betydligt friare, kunnat köpa den mat jag tycker bäst om, kunnat gå ut och ta en öl, gå på restaurang. Köpt kläder jag gillar, konsumerat saker jag önskar men inte behöver utan att vända på varje krona eller ens veta vad jag har på kontot. Men kanske framförallt: Friheten att slippa ha ångest över om jag ska ha råd att bo kvar i min lägenhet.

Jag erkänner, en tillvaro av ekonomisk trygghet känns enormt frigörande, och jag kan tänka mig att personer med hög lön känner sig ännu mer fria, fria att skaffa en flådig bil, att flytta var som helst. Gå på vilka aktiviteter som de känner för, skaffa sig dyra hobbys om de känner för det och så vidare. Men än en gång: frihet för vem, på vems bekostnad? Vem som helst kan inte bli rik. Oavsett vad nyliberaler må säga om den saken. Klassamhället är inte speciellt rörligt. De flesta föds i en klass och lever i den hela livet. För om en har minsta lilla koll på nationalekonomi så blir det ganska så uppenbart att rikedom också kräver fattigdom. Hur ska de rikas pengar vara värda något ifall det inte fanns fattigare individer som var villiga att utföra det arbete som de rika betalar för? Vem ska städa de rikas toaletter för en långt mycket lägre summa än de rikas löner om det inte fanns fattiga människor som var villiga att ta ett lågavlönat arbete? På samma sätt: vem ska producera varor och produkter som de rika ska kunna köpa i överflöd? Vem ska stå i hotellreceptionen och smöra för de rika när de är på semester? Hur ska rika kunna vara rika och spendera alla dessa pengar ifall inte fattiga, arbetslösa och desperata människor fanns som var beredda att göra allt detta till en låg lön? Eller för den delen, hur ska de rika kunna bli rika om de inte fanns betydligt fattigare människor som var beredda att  ta ett arbete på de rikas företag till en betydligt lägre lön?

Att vara rik innebär att det måste finnas fattigare människor, det kommer vi inte ifrån. Och ju rikare du ska kunna bli hu fler fattiga människor måste finnas. Fattigdom innebär alltid en inskränkning i friheten. Du kan inte flytta hur som helst, du kan inte skaffa bil, eller kanske ens körkort. Du har kanske knappt ens råd med ett busskort när räkningarna är betalade och maten införskaffad, du måste köpa den billigaste maten. Du förväntas ta vilket skitjobb som helst. Tro mig, jag har varit fattig så jag vet hur det är. Det finns absolut ingen frihet i att vara fattig, och alla former av ökad frihet för de rikare innebär mindre frihet för dig. För en företagsledare innebär det större frihet att få lov att ge sina anställda lägre lön, mindre semester eller att kunna sparka anställda av vilken orsak som helst. Men hur blir det för de anställda? Deras frihet minskar, när de får lägre lön, mindre semester (att få ägna sig åt vad de vill) och hela tiden måste tänka på allt de gör och säger om ägaren har möjlighet att avskeda dem på obestämda grunder. Det är en direkt inskränkning av deras frihet. Liberalismen kan i grunden vara en fin tanke, men dess syn på frihet är i praktiken bara en frihet för vissa, på andras bekostnad. För en vänsterperson känns de självklart, nästinpå klyschigt att skriva om. Men jag menar att det kan behövas påpekas gång på gång. Den liberala friheten innebär större frihet för vissa, men mindre för andra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: