En annan värld är möjlig!

Som socialist så får en ofta höra från diverse politiska motståndare att ens politiska värderingar ”är fina men inte fungerar i praktiken”. Vi får ofta höra hur det per se leder till diktatur, folkmord och förföljelse. Jag vill ofta tänka vid sådana tillfällen att det handlar om ett sätt att slippa säga det verkliga problemet de har med tanken, att den faktiskt inte önskar ett socialistiskt samhälle ens om det var möjligt. För de allra flesta men någon slags etisk kompass kan se att det nutida klassamhället varken är rättvist eller ger speciellt trevliga sociala konsekvenser. Jag pratar här inte bara om hur fattiga människor i andra länder tvingas arbeta för skitlön för att vi ska kunna köpa billiga kläder på HM, utan även hur klassamhället här i Sverige skapar en enorm snedfördelning avseende makt och livskvalité. Tittar vi bara på olika stadsdelar i en och samma storstad så kan en sådan konkret sak som livslängd skilja sig markant mellan fattiga och rikare områden. Att enligt nyliberal logik påstå att det handlar om livsval, att alla kan kämpa sig till ett bättre liv är heller ingen ursäkt då vilken klass du föds i också avgör hur hårt du måste kämpa för att komma lika långt. Att jämföra chanser från någon som föds i arbetarklassen med en från överklassen blir som att jämföra en sprinter i ett hundrameterslopp med någon som startar en meter ifrån mållinjen. Därför slutar också de allra flesta i samma ekonomiska och sociala klass som de började i. Det finns helt enkelt ingen som helst rättvisa där. Men att säga att en är medveten om detta, men ändå vill ha kvar systemet som det är låter inte speciellt bra om en har någon som helst intresse av att framstå som en god och human människa. Däri ligger, förmodligen förklaringen till det envetna hävdandet av att ”det fungerar inte”. Ett sätt att försöka framföra sina åsikter som goda intentioner.

not a perfect system

Då kommer vi till det vanliga påståendet: ”Det kanske inte är ett perfekt och helt rättvist system, men det är det bästa vi har. Alla andra system vi hittills prövat har varit sämre”. Men jag skulle be er att stanna upp en stund och tänka. Är ”vi har inte hittills haft något bättre” verkligen en rimlig anledning att stanna upp och nöja sig med det vi har? Skulle det vara rimligt om människor resonerade likadant under feodalismen (de gjorde de säkerligen..)? För jag kan inte se det som något annat än en modern form av konservatism. En ursäkt för att slippa behöva konfronteras med de kapitalistiska samhällets inneboende problem med fattigdom, misär och ständiga ekonomiska kriser som snarare flyttar på sig än upphör.

Jag tror inte på någon utopisk framtidsvärld där alla samhällsproblem är lösta, inga orättvisor finns och alla springer lyckliga på en äng som i någon absurd målning av Jehovas vittnen. Men jag tror att det kan bli betydligt bättre, jag tror att vi kan sträva åt något som är mer humant, mer rättvist, mer solidariskt och att detta något inte bara skulle handla om små förändringar i marginalen utan om ett helt annat sätt att leva och strukturera samhället på. Jag tror inte att vi har nått den slutgiltiga gränsen för samhällsutveckling. Eller, som Göran Greider skulle ha sagt: Jag tror att det finns fler sätt än ett att använda ett gem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: