Det är inte klassförakt att påpeka att SD vinner på missnöje.

Nu skriver jag om SD och rasism igen. Men jag känner att det är nödvändigt. Först några klargöranden: Ja, rasism fanns innan SD fanns. Ja, rasism finns även utanför SD. Och ja, många av de som röstar på SD är väl medvetna om partiets rasistiska åsikter, men röstar ändå, för att de delar sagda rasistiska åsikter.

Kawa Zolfagary skriver i ETC:

”Jag förstår verkligen inte varför vissa opinionsbildare envisas med att förneka rasism som skäl till att folk röstar på Sverigedemokraterna. Man får höra varenda anledning från missnöjesröstning till EU-kritiska röster, men aldrig att väljarna hyser rasistiska åsikter mot människor som ser annorlunda ut än de själva.”

”Varför är det omöjligt för så många att förstå att SD-väljarna har valt sin ideologiska hemvist precis som alla andra har gjort det? Utifrån sin egen världsbild och sina åsikter. Är det så utomjordiskt att någon som röstar på ett rasistiskt parti faktiskt ska kunna hysa rasistiska åsikter?”

Nej, jag tror ärligt talat inte att majoriteten av alla SD-väljare ”valt sin ideologiska hemvist”. De är säkerligen rasister de flesta, men de är Svenssonrasister, inte ideologiska rasister som sitter hemma på kammaren och läser Mein Kampf, David Duke och Codreanu. Detta innebär att de bär på rasistiska värderingar, värderingar som finns i hela samhället, men att dessa värderingar kanske inte är det absolut viktigaste när de väljer parti. Självklart kommer de inte att sluta vara Svenssonrasister för att de slutar rösta på SD och väljer något annat parti istället, men min poäng är att de inte hade röstat på SD om det inte var för att de var missnöjda över övriga partier. Min poäng är också att när de väl röstat på SD så ger de den verkliga ideologiska rasismen (som finns representerad i SDs topp) möjlighet till inflytande och makt. Något de aldrig hade kunnat göra om de ”bara” satt hemma och var Svenssonrasistiska på sin kammare men röstade på något annat parti. När det kommer till SD och rasismen så är det likt ett sjunkande skepp, där SD är hålet i skrovet och vattnet som sipprar in är rasismen som sprids samt normaliseras överallt i samhället. Vi kan ställa oss och försöka ösa ur vattnet med skopor, genom att motverka vardagsrasismen, genom att ”ta debatten” eller informera och lära ut antirasism. Men faktum är att så länge vi har ett hål i skrovet som läcker in vatten mycket snabbare än vi hinner ösa så kommer vi inte att komma så långt. Så länge vi har ett parti i riksdagen som sprider och normaliserar rasistiska åsikter, så kan vi aldrig ”lära bort” rasismen. Vad vi måste göra är att laga hålet. Få bort SD från makten. Först då kan vi skopa ut vattnet på ett sätt som ger resultat.

Det är inte klassförakt att påpeka att rasistiska och fascistiska ideologier alltid lyckas bättre under kristider, när människor upplever osäkerhet arbetsmarknaden eller då de sociala skyddsnäten slutat fungera som det ska. För då är det lättare att folk köper de enkla förklaringar som rasister och fascister kommer med. Självklart är det inte så att alla som har det svårt vänder sig till fascismen, men om vi låter bli att se det från en individnivå och istället ser de på en strukturell nivå, så är det just osäkerheten som gynnar partier som SD. Det är deras starkaste vapen, och det är det vi måste ta ifrån dem för att minska deras makt. Det är därför det är så viktigt i den antifascistiska kampen att 1. Skapa en stark vänster som kan komma med andra förklaringar än de rasistiska och 2. Att försöka sträva efter ett samhälle där den osäkerheten som rasismen vinner på inte längre finns.

Självklart innebär det inte att vi ska överge försöket att arbeta mot rasism i allmänhet. Att informera om och debattera antirasism. Det finns nämligen inget som säger att det inte går att göra bägge delar. Att några skopar vatten och andra försöker laga hålet. Men det räcker inte att bara göra det ena. Att blunda för hur SD vunnit mark bland osäkra och missnöjda väljare är farligt, eftersom där också finns fröet till hur vi motar bort dem. Det vill säga inte enbart genom antirasism utan genom alternativa förklaringar samt socialistisk politik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: