Eftervalsanalys, vad hade kunnat göras bättre?

Det känns mindre kul att behöva upprepa sig samt upprepa vad andra redan skriver. Men det här valet kan i bästa fall resultera till ett wake upp call för samtliga politiska partier utöver SD. Precis som jag skrev här så blev det en chock för många att SD vuxit så mycket. Men ja, det var förväntat. Och jag tänker här skriva lite kring vad som jag tror gick fel.

Först och främst, ja SD är ett rasistiskt parti, och de står för rasistiska värderingar, och hade det inte varit för den strukturella rasismen så hade folk kanske inte röstat på et rasistiskt parti. MEN! Den strukturella rasismen skapar inte bara SD väljare. SD i sig förstärker och normaliserar den strukturella rasismen. Den strukturella rasismen stärks även av ett ojämställt och osäkert samhälle. För att på allvar kunna få bort den strukturella rasismen måste vi därför 1. Få bort SD och 2. Skapa ett solidariskt samhälle där arbetstagare inte ställs mot andra arbetstagare. Eller mot biståndstagare, mot arbetslösa, sjuka och utförsäkrade. Det räcker inte med att skicka rasisterna på en antidiskrimineringskurs för att få bort den strukturella rasismen. Vi måste också förändra de strukturer som göder den. Som gör skillnad mellan ”vi och dem”.

Vad gick då fel i valet? Varför lyckades de övriga partierna inte locka de som nu röstade på SD?

Alliansen:

Folk var så sjukt trötta på alliansen, många människor såg hur mycket sämre det blivit sedan de tog till makten och ville se en förändring. De var trötta på skattesänkningar och nedmontering av välfärden. Alliansen sa även att de inte vågade lova så mycket och spädde på SDs främlingsfientlighet genom att skylla det hela på att det skulle bli för dyrt i och med framtida flyktingmottagande.

Socialdemokraterna:

Socialdemokraterna missade att se detta och valde att gå en försiktig väg. De kom inte med några ideer och visioner utan sa i princip att de inte ville förändra så mycket alls. Socialdemokraterna som annars skulle kunna locka osäkra väljare som var trötta på alliansregeringen gjorde det tydligt att de inte tänkte förändra någonting, i princip. Detta gjorde att skillnaden mellan blocken sågs som nästintill obefintlig.

Miljöpartiet:

Fokuserade på miljö, när folk ville veta vad som hände med välfärden.

Vänsterpartiet:

Vänsterpartiet fokuserade nästan enbart på frågan om vinster i välfärden. Och även om ca 90% av svenskarna är emot vinstutag så är detta knappast den viktigaste frågan för folk. Vänsterpartiet hade kunnat locka till sig fler genom att prata mer om att bygga upp den sargade välfärden. Vänsterpartiet kan även, till skillnad ifrån socialdemokraterna locka till sig samma mängd osäkra väljare. Men de om de hade kunnat ta upplevde förmodligen den stora fokusen på just vinster i välfärden som mindre intressant.

Feministiskt initiativ:

Feministiskt initiativ har förmodligen en mer begränsad väljarskara än de flesta andra partier. Det är ett parti som domineras av personer inom den välutbildade medelklassen, personer som annars skulle rösta rött eller grönt, och som framför allt aldrig skulle rösta på SD. Därför kunde FI inte heller konkurrera med SDs väljare. FI lyckades dock gå fram en hel del sedan förra valet. Men jag tror, personligen, att de hade lyckats ännu bättre ifall detta val inte hade känns som ett ödesval för många, där rädslan över att få ytterligare fyra år med alliansen, nedskärningar och utförsäljningar för många var viktigare än att få in feminister i riksdagen.

Vad göra nu?

Helt enkelt tydligare skiljelinjer mellan rött och blått. Tydligare partier med tydligare mål. SD har vunnit extremt mycket på att utmåla sig själva som det enda oppositionspartiet. Detta har stärkts av att de andra partierna blivit otydligare. Socialdemokraterna måste visa att de är socialdemokrater, våga visa färg. Vänsterpartiet måste prata om mer än bara en fråga och våga vara ett tydligt vänsteralternativ nu när sossarna vänder sig höger ut. Och framförallt måste vi skapa ett samhälle där fascister och rasister inte kan använda människor ökade oro inför framtiden och vända det till främlingsfientlighet. Men det ligger mycket på att Stefan Löfven lyckas föra en sådan politik tillsammans med de borgeliga partier han nu vänt sig till, vilket jag i dagsläget tyvärr betvivlar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: