Efter valet: Vad ska jag göra mot SD?

Såhär i post-valstider är det lätt att deppa ihop totalt. Vad ska vi göra nu, med SD som tredje största parti på 13%?
För mig var det ganska väntat att SD skulle få höga siffror, men jag hade hoppats på lägre än 11% i alla fall. För många andra blev det kanske mer av en chock. Men istället för att skriva om hur jävligt det är att ett parti som började sin bana i vit makt-rörelsen lyckats bli det tredje största partiet så tänkte jag komma med förslag på vad vi kan göra istället för att sörja.

Först och främst, behöver du sörja, så gör det. Sörj en dag eller två. Gå på demonstrationerna mot rasism som anordnas om du kan och vill. Men sluta inte där. Det absolut viktigaste du kan göra för att minska SDs makt och inflytande är att organisera dig. Ju fler som sluter sig samman i organisationer och partier som verkar mot rasism och främlingsfientlighet desto starkare blir vi. Gå med i ett parti eller en förening, helst inte bara som stödmedlem, gå på möten och aktiviteter när du kan och orkar. Kanske känner du att det inte finns något parti eller förening som du helt och hållet kan ställa dig bakom. Men så är det för de flesta, tänk på att varje parti och organisation är levande och dess utformning förändras efter de aktiva medlemmarna, det vill säga du och dina vänner ifall ni går med. Ni har alltså inte bara möjlighet att påverka genom organisationen utan också att påverka organisationen i sig. keep-calm-and-get-organized-16-290x348

Så vad vi behöver fråga oss är vad som gick fel, varför röstar 13% av de som röstade på ett sketet rasistparti? Svaren är flera, den strukturella rasismen spela såklart en stor roll, men det är inte den som ensamt lyckats göra SD till ett stort parti. En stor anledning är att SD kommer med enkla lösningar till de problem som skapats genom en långvarig högerpolitik samt det faktum att vänsterblocket och kanske framförallt socialdemokraterna misslyckats med att framföra tydliga politiska mål som tilltalar alla de osäkra väljare som är trötta på alliansregeringen. Ser vi på S-valstrategi, att hålla sig tyst om vad de vill göra, hålla sig neutrala, när människor önskar förändring och visioner, att de skulle misslyckas med den taktiken är ingen överraskning. För SD är ett missnöjesparti, även om de såklart också är rasister, så är det först och främst missnöjet över andra politiker som göder dess väljarbas. Det är ingen slump att de använde ”förändring på riktigt” som slagord i valet. De lyckas mobilisera desperata människor, arbetslösa, lågutbildade och unga röstar oftare på SD än andra grupper. Och jag påpekar inte detta för att på något sätt och vis göra ner SD-väljare med simpelt klassförakt, jag påpekar det eftersom det är sant och eftersom det visar på de övriga partiernas misslyckande med att tilltala just de grupperna.

Många menar att vi inte ska stirra oss blinda på SD, eftersom rasismen finns över allt i samhället och inte bara hos SD och dess supportrar. Det är såklart helt korrekt. Men samtidigt kan vi inte blunda för att SD i sig normaliserar rasismen i hela samhället, även den rasismen utanför SD är SD med och normaliserar. Därför kan det finnas en poäng i att fokusera på just SD och göra det så svårt för dem som möjligt att fortsätta verka. Även om vi vill mer än bara få bort SD. Vi har fyra år på oss av arbete på att minska deras stöd tills nästa val!

Utifrån den insikten kan jag se att vi har följande utmaningar att ta oss an om vi inte vill se SD växa sig större: Vi måste komma med en alternativ förklaring och lösning till de problem vi ser i samhället, problem med arbetslöshet, skolan, sjukvården, äldreomsorgen, social trygghet och brottslighet. Områden som SD har vunnit på att skylla invandringen på. Vi måste driva dessa frågor, men vara tydliga med att de beror på ökade klassklyftor och högerpolitik. Inte invandring. En viktig uppgift som den tillträdande regeringen har är att arbeta med för att minska SDs stöd är segregationen i samhället. Att minska segregationen mellan ickerasifierade och rasifierade, mellan fattiga och rika, se till att alla har möjlighet till jobb och bostad oavsett efternamn eller i vilket område de bor. Detta är av yttersta vikt för att minska SDs stöd då rasismen får sin näring från ett segregerat och ojämställt samhälle. Ett samhälle där folk gör skillnad på ”Vi och dom” är ett segregerat samhälle. Därför måste vi organisera oss för att påverka opinionen, sätta press på Löfven och vilka han nu kan tänkas samarbeta med att ta itu med de frågorna.

Så sörj inte (bara), organisera dig i en organisation som har både antirasism och social rättvisa på agendan. Det finns flera att välja mellan och någon eller något borde passa dig. Tänk vilken inverkan det skulle göra, om tusentals människor valde att gå med i förbund och organisationer strax efter valet. Det skulle bara det kunna påverka opinionen, visa att vi är många som är beredda att slåss för ett rättvisare samhälle utan rasism och växande klyftor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: