SD vinner på att vi inte pratar höger-vänster

Jag skrev nyligen ett inlägg om att det inte räcker med att prata om diskriminering, jag tänkte utveckla det lite grann. Men med mer fokus på det nuvarande politiska läget. Det kommer handla en del om klass, och jag vet, jag är tjatig om det här med klass och varför vi måste prata mer med det, men det är akut. Om två dagar kommer det vara val, och oavsett utgång så kommer det att resultera i att många människor runtomkring mig kommer sörja för att SD fått mer röster än vad de räknat med.

Låt oss prata om vänster-högerskalan på en grundläggande nivå. Enkelt uttryckt så bygger det på klassintresse. Där högern står för de högre klassernas intresse och vänstern för de lägre klassernas. Enkelt så att en barnunge kan förstå det. Problemet med att vara politiskt aktiv i en parlamentarisk representativ demokrati som också är ett klassamhälle är att om du vill att ditt parti ska bli stort och kunna få inflytande så måste du tilltala mer än bara en ”klass”. Därav skapas klassallianser. Klassallianser fungerar på det sättet, att ett parti tilltalar fler än en samhällsgrupp. En vanlig klassallians är den mellan arbetar- och medelklassen. Socialdemokraterna har tidigare varit mycket framgångsrika med att locka till sig röster just genom den typen av klassallians, genom att skapa en gemensam välfärd med fri skolgång, sjukvård och barnbidrag till alla (istället för behovsbeprövat) lyckades de se till att bli omvalda en lång tid utan att försvinna från makten längre än fyra år åt gången. Jag är inte sosse då jag tycker att de sätter sina mål allt för lågt, men något får jag i alla fall ge dem, de lyckades hålla högern borta från makten ett bra tag. För moderaterna, som det näst största partiet, var länge ett rent intresseparti för de absolut rikaste. Fram tills 2006 när de lyckades ta sig till makten genom en liknande klassallians, fast dena gången mellan medel- och överklassen. Genom att föreslå skattelättnader för alla som arbetar och ta bort sina allra mest moderata förslag om minskad välfärd lyckades de locka över personer som tidigare röstat på Socialdemokraterna.

Vad har då allt det här med SD, diskriminering och varför vi bör prata om klass att göra? Jo, för något har hänt i det politiska klimatet. En ny skala har dykt upp som inte fokuserar på klassintresse utan istället fokuserar på helt andra saker. Där vi på den ena sidan har anti-diskrimineringsrörelsen med antirasism, feminism, queerkamp och miljöfrågor på agendan. På andra sidan finns SD, rasism, främlingsfientlighet och konservatism. Det är en skala mellan kulturradikala och kulturkonservativa. Men det finns inget tydligt klassintresse. Ser vi på vilka som företräder de bägge sidorna blir dock klassfrågan av större vikt. För SD har lyckats göra det omöjliga och skapat en ohelig allians mellan arbetarklassen och överklassen. Tittar vi på SDs valsedlar och namnen som där står med så samsas klassiska arbetaryrken som busschaufför, ställningsbyggare, undersköterska och barnskötare med högutbildade civilingenjörer, läkare och civilekonomer (de senare är såklart lite högre upp på listan än de föregående). På andra sidan står den utbildade medelklassen. De som läst flera år på universitetet men utan att få så mycket för det i plånboken, och protesterar. Ja, alla av oss som står där har inte läst på universitetet, men de flesta av oss har antingen det, eller så kommer vi göra det eller har föräldrar och flera vänner som gjort det. Vi kämpar för att motverka rasism, för jämnare könsfördelning på alla plan i samhället och för ett bättre klimat. Det är viktiga frågor, men klassfrågan lyser inte lika starkt. Trots att vi talar oss varma om intersektionalitet och även om klass fortfarande är en av de mest grundläggande förutsättningarna för ett bra eller dåligt liv, så pratar vi inte om det. Varför? Jo, för det flesta av oss är medelklass, de flesta av oss har ingen egen erfarenhet av utförsäkringar eller att vara utan utbildning på dagens arbetsmarknad, att stå utan arbete i längre än ett halvår. Och har vi den erfarenheten så är vi ofta ganska ensamma bland våra ideologiska fränder. Många av oss har sin ideologiska hemvist grundad bland de som är forskare och doktorander i sociologi, personer som skrivit avhandlingar i genusvetenskap, queerteori och etnicitetstudier. Personer som lärt oss vad intersektionalitet är, som lärt oss sociologiska begrepp som normer och strukturer och hur de ska användas. Högutbildade personer. Personer med föräldrar som också är högutbildade. Personer som är uppvuxna och lever i den bildade medelklassen.

Så vad gör då den här nya skalan med samhället och den politiska debatten? Jo så länge vi inte erkänner och talar om klass, sätter det på den politiska agendan, låtsas som att höger-vänster och klassintressen är överspelat, gammalt och mossigt, så kommer SD och andra rasister kunna fortsätta med sin oheliga allians mellan konservativa personer på samhällets botten och samhällets topp. Därför måste vi prata om höger/vänster och vad det faktiskt innebär. Våga vara vänster om vi håller med om att alla människor ska få samma chans till ett bra och värdigt liv. För att blunda för den skalan, att blunda för klassintressen, få det att bara handla om andra saker, som för eller mot diskriminering, det spelar rasisterna rakt i händerna.

Sen finns ju såklart även den uppenbara anledningen till att prata om klass, nämligen den att ett klassamhälle alltid kommer skada de på samhällets botten och att klass förmodligen är en av de faktorer som styr mest när det kommer till livschanser och psykisk såväl som fysisk hälsa.

Annonser

One thought on “SD vinner på att vi inte pratar höger-vänster

  1. […] grupper är inte förvånande. Jag skrev lite om höger-vänsterskalan och vad den innebär här. Men min gissning är att det inte främst är det som drar intresset till just den undersökningen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: