Det räcker inte med att prata om diskriminering.

Jag har märkt en benägenhet i den moderna vänstern att sammanfatta orättvisor och underprivilegierade grupper som ”problem med diskriminering” eller ”förtryckande normer”. Diskriminering är såklart ett verkligt problem som vi måste kämpa mot, men det är inte det enda problemet och heller inte alltid det viktigaste. För de flesta förtryck har en ekonomisk grund, män tjänar ofta mer än kvinnor, vita svenskar har oftare högavlönade jobb än rasifierade, klassförtryck bygger i princip bara på vilka ekonomiska förutsättningar du har (även om det såklart finns diskrimineringsproblem även när det gäller klassbakgrund) och pengar är lika med makt är lika med större möjlighet att arbeta för sina intressen, styra kulturen, styra vilka normer som anses rätt, vilka som diskrimineras och vilka som ges företräde med mera. Ekonomin påverkar således väldigt mycket. Det finns såklart undantag ifrån det här. Förtryck mot HBTQ-personer har sällan någon större ekonomisk grund då HBTQ-personer är relativt lika utspridda inom olika klasser. Där är det framförallt diskriminering och hatbrott som är de största problemen. Men att bedöma olika förtryck på samma grund kan vara djupt problematiskt. Varje typ av förtryck har sin särart och måste bedömas på sina villkor.

Ett problem när en utgår ifrån diskriminering som största problematik är att en helt missar den ekonomiska aspekten och hur ekonomisk styrning och utjämning har möjlighet att påverka väldigt mycket. Att enbart diskutera diskriminering och normer när det kommer till jämställdhet och antirasism blir därför en väldigt liberal utgångspunkt. Att diskutera hur kvinnor och rasifierade diskrimineras från höga positioner i samhället hjälper inte det faktum att många kvinnor och rasifierade inte ens har möjligheten att söka till dessa positioner från första början. Och att detta beror på såväl strukturell rasism, sexism och klassförtryck.

Racism, in the first place, is a weapon used by the wealthy to increase the profits they bring in by paying Black workers less for their work. - Angela Davis

Racism, in the first place, is a weapon used by the wealthy to increase the profits they bring in by paying Black workers less for their work.
– Angela Davis

Dagens feministiska vänster utgår till stor del ifrån queerfeminismen som i sin tur utgår ifrån HBTQ (eller QTBH om en hellre föredrar det) kampen. Och som jag tidigare påpekat är det en kamp med väldigt lite fokus på ekonomiska resurser, och mycket fokus på normer och diskriminering, till skillnad ifrån den tidigare feminismen som grundades ur en marxistisk tradition med fokus på materiell standard. Missförstå mig inte, jag tycker att föra in diskussion kring normer i den intersektionella feminismen är positivt, men det bör inte ersätta diskussionen kring materiell standard utan snarare komplettera den. Resultatet blir annars att alla förtryck börjar diskuteras utifrån samma grund. Att vi, om vi väl diskuterar klass, väljer att prata om klassmässiga normer och hur det är fel att utgå från en över/medelklassnorm men glömmer av den viktigaste delen av en progressiv klasspolitik, det vill säga att målet är att avskaffa klassamhället. Det går inte att överföra på andra typer av förtryck. För ingen vettig människa skulle säga att målet med feministisk politik är att avskaffa alla kön, att målet med en antirasistisk politik är att det inte ska finnas olika hudfärger, eller att målet med en transradikal politik är att det inte ska få finnas olika könsidentiteter. Men när det kommer till klass, så måste kampen handla om att minska klasskillnader, inte att olika klasser ska få finnas men att vi ska ”acceptera dem på lika villkor”. Därför måste vi föra in materiell standard utifrån en marxistisk tradition som en viktig del i den moderna intersektionella diskursen. Inte bara för att kunna få in klassperspektivet på ett rättvist sätt, utan även för att såväl könsförtryck som rasism och flera andra typer av förtryck har sin grund i ekonomiska förutsättningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: