Vad gjorde du när fascisterna försökte ta makten?

När jag gick på högstadiet läste vi om förintelsen. Jag minns att för oss kändes det så ofattbart att en så stor del av det tyska folket kunde stå och se på medan nazisterna tog makten. Vi var nog många som tänkte att, vi, om vi hade levt då, hade sagt något, protesterat och inte bara stått vid sidan om.

För några dagar sedan så höll Svenskarnas parti, ett parti med tydliga nazistiska rötter (tidigare nationalsocialistisk front) som önskar ett etniskt ”rent” Sverige, ett torgmöte i Malmö där flera motdemonstranter samlats för att protestera emot det rasistiska partiet. Vid demonstrationen tog polisen till våld mot motdemonstranterna med batonger, piskor och genom att rida över demonstranter som hade oturen att komma i deras väg. Flera skadades svårt. Polisen, som fått skarp kritik från flera håll, uppgav till en början att demonstranterna kastat sten och ammoniak, något de nu backat ifrån då flera på plats, inklusive ambulanspersonal och andra som inte varit inblandade i själva motdemonstrationen, gått ut med att inget sådant förekommit. Ändå är domen från många ”vanliga medborgare” hård. Jag har sett flera människor uppge hur de anser att personerna som skadades enbart har sig själva att skylla eftersom de var närvarande. Att de som var där är ett ”hot mot demokratin” eftersom de genom att göra ljud ifrån sig hindrade nazisterna från att höras. Att om de bara hade låtit SvP vara och hålla sitt möte, sprida sina åsikter ostört, så hade inget våld skett från polisens sida.

140825_demo2.jpg[1]

Ett vanligt argument brukar vara att använda citatet (ofta felaktigt tillägnat Voltaire) ”Jag delar inte dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem”. Inte för att personerna faktiskt är beredd att dö för någonting, utan med andemeningen att vi ska låta alla åsikter få höras, även nazisters. Jag tycker att det känns märkligt. Hur människor som påstår sig vara emot rasism och förtryck, när det väl gäller, inte tycker att det bör lyftas ett finger för att stoppa den. Att personer som faktiskt står upp mot nazister är att betrakta som laglösa brottslingar för att de deltar i en demonstration och står i polisens väg.

Jag deltar ofta på motdemonstrationer mot rasister när jag har möjlighet. För att jag ser det som min förbannade plikt att stå upp mot personer som vill rensa ut de medborgare som anses ha fel ursprung för att få vara en del i deras drömsamhälle. För att jag, med mina åsikter, mitt sätt att leva antagligen inte upplevs som mycket bättre av nazisterna heller. Jag är ingen våldsam person, inte heller så när jag är på demonstrationer, ändå vet jag att det likväl hade kunnat vara jag som legat blödande på marken efter ett batongslag i huvudet, eller hamnat under hästarnas hovar för att sedan få höra att det nog var mitt eget fel. För att jag inte lyckades flytta mig tillräckligt snabbt i klungan av människor eller för att jag alls var där för att stå upp för människors lika värde. För mina vänner och kamraters rätt att leva och bo här på samma villkor som alla andra. Jag är inte medlem i AFA, jag har aldrig använt mig av våld, jag är en ”vanlig medborgare” jag skulle kunna vara din syster, vän, granne, flickvän, kollega eller kursare som är beredd att protestera mot de som inte tycker att de som inte anses ha tillräckligt ”svenskt ursprung” ska vara här på lika villkor som alla andra, de som inte tycker att vi som inte är fullständigt heterosexuella har samma rättigheter som andra, de som inte tycker att vi som fötts med livmoder har rätt att bestämma över våra egna kroppar. Jag skulle gärna få ett ärligt svar på frågan, är det rätt av polisen att använda våld mot mig, om jag råkade stå i vägen när jag protesterar mot de som vill inskränka mina och så många andra människors rättigheter och villkor?

10599624_689472211132351_6433134328711204474_n

Jag vill även gärna att de som kommer med påståenden om yttrandefrihet, demonstranters egna skuld eller ”de skulle inte varit där” att fråga sig vad de vill kunna svara om någon någon gång frågar dem ”Vad gjorde du när fascisterna försökte ta makten?”. Vill de då kunna svara att de stod upp emot dem eller att de stannade hemma och ifrågasatte de som gjorde det, att de istället valde att felciterade Voltaire? Själv nöjer jag inte med att konstatera att jag inte delar nazisternas åsikter, jag är inte heller beredd att sitta i läger för att ingen stod upp mot deras åsikter, men jag är beredd att kämpa för att de aldrig ska få möjlighet att genomföra sin politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: