Vänsterpolitik är det mest demokratiska.

Efter mitt förra blogginlägg om män och kvinnors olikheter hade jag en konversation på Facebook där en person tog upp problemet med att ”typiskt manliga” egenskaper som att ta för sig och ta plats anses vara något som ska eftersträvas istället för att de som sitter på makten förväntas lämna plats även åt andra. Min spontana tanke var att vad vi måste sträva efter (snarare än att alla ska lära sig ta mer plats) är ett mer demokratiskt samhälle där makten inte per automatik ges till de som ropar högst. Ett samhälle där vi inte måste tävla om att ta mest plats på andras bekostnad för att få inflytande över vårt eget liv.

Låt oss prata om demokrati. Det är ju trots allt valtider. Demokrati känns som ett riktigt blahabegrepp som vi sedan barnsben lärt oss är någonting bra och fint. Vi lär oss att vi lever i ett demokratiskt samhälle och att det är något att vara stolta över. Men vad demokrati egentligen innebär är inte hugget i sten. Ordet betyder folkstyre men det vi oftast menar när vi använder ordet, är en liberal, kapitalistisk och parlamentarisk demokrati med en relativt fri marknad där politiska beslut tas av politiker som valts in genom allmänna val för att representera folket. Det vill säga så som det fungerar här i Sverige. Det finns de som menar på att dagens parlamentariska representativa demokrati är det absolut bästa sättet att göra saker på, medan andra menar att det är ett dåligt system som borde förändras i grunden. Jag kommer inte att gå djupare in i den diskussionen utan istället komma med ett påstående:

Vårt samhälle kan bli mer demokratiskt.

Det är egentligen inte en jätteradikal åsikt kan kanske tyckas, men sällan något som uttalas. Demokrati är ofta ett begrepp som det talas om utifrån att vi redan är klara. Att vi redan uppnått det högsta stadiet av demokrati som går att nå och att vi nu bara kan luta oss tillbaka och skörda in de demokratiska frukterna. Men är det verkligen så? Vänstern brukar ofta, från högerhåll, anklagas för att vara odemokratisk. Det handlar väl dels om diverse konspirationsteorier om att vi vill ha det som i Sovjet, men också en viss benägenhet att sätta likhetstecken mellan allt vänster om socialdemokratin och den så kallade ”våldsvänstern”. Men vem är det egentligen som är mest odemokratisk? Vänstern, som vill att en större andel av samhällets resurser ska ägas och styras gemensamt eller högern som tror på den fria marknaden? För jag skulle vilja komma med det radikala påståendet att det mest odemokratiska som vi har i vårt samhälle är stora privata företag som sitter på makt i form av pengar och resurser. Privata företag ägs oftast av en person som har fullständig makt som fördelas ner till mellanchefer medan de anställda på golvet inte har något eller väldigt lite inflytande. Anställda kan heller inte, till skillnad från medborgare i en demokratisk stat, vara med och välja vilka som äger och styr företaget. Istället är det vanligt att makten går vidare inom familjen alternativt att företaget säljs till någon som har den ekonomiska makten att köpa det. Lite som i ett feodalt kungadöme. Företag styrs med andra ord odemokratiskt, och ju större företag, ju längre ifrån befinner sig chefen från själva verksamheten och de som arbetar där. En stor andel av Sveriges befolkning arbetar i privatägda företag och tillbringar med andra ord en stor del av sin vakna tid på en plats som styrs av en privatperson som de inte kan välja bort. Där de måste handla efter företagets, det vill säga den styrandes, vilja.

Ju mer vi privatiserar samhället och säljer ut statens tillgångar, desto mer fördelar vi samhällets resurser och människors liv från det allmänt ägda (som vi senare kan fördela tillbaka till samhället), till enskilda individer vars makt inte grundas på demokratisk väg utan genom familjen eller genom att själva ha roffat åt sig den.

Jag skulle vilja se ett samhälle som är mer demokratiskt, ett samhälle där en människa är lika med en röst oavsett vilken familj du kommer ifrån, inte ett samhälle där den ”fria” marknaden får styra, där en krona är lika med en röst. För det är helt enkelt inte demokratiskt. Men att säga det i dagsläget innebär paradoxalt nog att bli stämplad som kommunist vilket i borgerlig diskurs är det samma som antidemokrat. Det är därför dags att vänstern tar tillbaka demokratibegreppet och kämpar för ett mer demokratiskt samhälle, på riktigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: