Könsförtryck är även klassförtryck och kan inte sammanfattas under diskrimineringsbegreppet.

Folkpartiet har försökt att haka på feministvågen genom att damma av det gamla högerslagordet ”Feminism utan socialism”. Många har reagerat på detta och menar på att feminism och socialism går hand i hand medan andra menar att feminismen bör finnas i hela höger-vänsterspektrat. Det går såklart går att vara feminist och höger, men den ideologi som högern står för inte kommer att kunna förändra så mycket i grunden då högerpolitik generellt sett är emot ekonomisk styrning och resursfördelning.

BuNe7kpCcAAnpf5

Tyvärr har dagens feminism i stor utsträckning anammat den individualistiska och liberala synen på jämställdhet och frihet som handlar mer om arbete mot diskriminering, för samma rättigheter och lika möjligheter men utan att i samma grad beröra ekonomisk jämlikhet. För såväl könsförtryck som rasism bygger till stor del på en ekonomisk grund och segregering som aldrig kommer att kunna överbyggas enbart genom den liberala idén om individualism. Kvinnor och män segregeras på arbetsmarknaden inom olika sektorer och olika nivåer där löneskillnader ursäktas med att de beror på yrke och position snarare än kön. Enligt den liberala logiken har kvinnor därför sämre lön på grund av att de valde fel, vilket bara kan åtgärdas genom individuell strävan, inte politisk förändring.

Men pengar innebär i dagsläget resurser och makt. Makt som påverkar i princip allt i vårt samhälle. Så när vi till exempel frågar oss varför vi dagligen måste se på sexistisk reklam, tv-program och filmer som främst verkar rikta sig till vita heterosexuella män så måste vi också se de bakomliggande ekonomiska strukturerna, vilka det är som äger tv och film-bolagen, vilka det är som distribuerar och sitter på pengarna att konsumera. Det är vita, heterosexuella cis-män och därför är också samhället anpassat efter den gruppen. Det handlar inte bara om diskriminering och fördomar (även om det såklart också spelar in), utan om ekonomisk makt som i grunden bygger på ett klassamhälle där vissa har och vissa inte har.

Därför är den absolut viktigaste feministiska frågan i min mening att arbeta för en jämn fördelning av resurser. När resurserna fördelas mer jämlikt i samhället så ökar även makten för de grupper som av olika anledningar är mer representerade bland låginkomsttagare, det vill säga kvinnor och rasifierade. Det ger dem inte bara makten över sitt liv utan även ökad makt i samhället och ökad makt över kulturen. Ökad makt att skapa egna rum och möjligheter att stärka den egna gruppens intressen. Därför bör en framgångsrik feministisk rörelse även inkludera arbete mot klassklyftor och för ökad ekonomisk resursfördelning. Och det går hand i hand med strävandet efter ett ekonomiskt jämlikt samhälle, ett socialistiskt samhälle.

3 thoughts on “Könsförtryck är även klassförtryck och kan inte sammanfattas under diskrimineringsbegreppet.

 1. Calle skriver:

  Feministprojektet ”Veckans FeministPepp” har landat i ditt kommentarsfält! Tillsammans hjälps vi åt att sprida feministiska bloggar genom cyberrymden för tillsammans är vi starka, tillsammans gör vi skillnad!
  Den här veckan är din blogg med bland de peppade! Hurra! Hurra! Läs mer här:
  http://calleism.wordpress.com/2014/06/24/veckans-feministpepp-28/
  och hjälp oss gärna att sprida pepp!

 2. CS skriver:

  word…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: