Hatet mot tiggarna skapas genom ovilja att se de bakomliggande problemen.

Jag kan tycka att det är intressant hur diskussionen kring tiggarna utspelar sig i den offentliga debatten. Hur exempelvis SD utnyttjar obehaget som många känner av tiggarnas närvaro.

Att människor känner obehag inför tiggeri är varken konstigt eller fel i sig. Ingen vill väl behöva se fattigdom och misär så tydlig att den tvingar människor att sätta sig på gatan och be om växelpengar för att överleva dagen. Det skär i vår bild av det svenska samhället som modernt, välfungerande och tryggt samt i vår självbild som som goda och givmilda om vi inte ger. Ger oss dåligt samvete över att kunna gå in under ett tak som där det är varmt när det snöar, svalt när vi svettas och torrt när det regnar. Att vi kan köpa tillräckligt med mat för att äta oss feta och sen dessutom ha pengar över på banken att spara. Det kanske även gör oss rädda att själv hamna där nu när trygghetssystemen inte längre är vad det har varit.

Därför är det egentligen inte konstigt, om än väldigt osympatiskt och felaktigt, att människor skapar vanföreställningar om ligor, eller att tiggarna skulle välja sitt ”yrke” för att de tjänar så oförskämt bra på det. Det blir ett enkelt sätt för många att slippa se de bakomliggande problemen med fattigdom som kapitalismen skapat och istället placera det i tiggarnas karaktär, se dem som tjuvaktiga, lata eller bortskämda. Det är ett tydligt exempel på vad som inom psykologin kallas för det fundamentala attributionsfelet, dvs vår benägenhet att förklara andra människors handlingar genom personliga egenskaper istället för utomstående faktorer. Visst finns det väl även, som många innan mig också påpekat, rasism bakom avskyn. Svårigheter för många att känna samma empati med de tiggare som har en mörkare hud eller hårfärg än de själva. Men jag tror inte att det är hela förklaringen till att människor blir så provocerade av deras närvaro att de till och med häller vatten över dem, ger sig på dem på stan eller förstör deras boplatser. Jag tror att obehaget till stor del kommer ifrån en känsla av att något är ytterst fel när människor känner ett behov av att be om pengar på gatan. Därför skapar människor vanföreställningar om tiggarna. De vill inte se dem och eftersom de inte kan hjälpa dem ur deras situation så blir tanken på tiggarförbud och utvisning den enklaste lösningen. Därför vänds obehaget och hatet mot tiggarna istället för det samhälle som skapat tiggeri.

Men att förbjuda fattiga människor till deras enda (och förmodligen sista, för ingen väljer tiggande om de kan få ett annat jobb) möjlighet till inkomst är såklart fruktansvärt inhumant. Därför behövs det föreställningar om tiggarligor för att kunna ursäkta hatet. Även om det strider mot allt sans och vett att människor skulle bli hitskickade för att tigga till kriminella ligor. De små summor som tiggarna lyckas få ihop av de mynt som förbipasserande ger dem kan knappast löna sig speciellt bra om vi jämför med vad de kan få in genom andra typer av mänsklig trafficking. Det är helt enkelt inte någon lönsam affär att skeppa hit tiggare. Tiggarligor har gång på gång blivit motbevisat som en myt. Men folk fortsätter att tro på det eftersom det är enkelt. För att slippa se fattigdomen och misären. För att ursäkta inhumana ”lösningar” som egentligen bara handlar om att flytta på problemet.

Jag skulle vilja se en diskussion som handlar mer om hur problemet uppstår. Varför människor blir så fattiga att de tvingas ut på gatan för att tigga istället för oändliga diskussioner kring ifall vi ska ge pengar till dem eller inte (svaret bör såklart vara att det är upp till var och en). Jag är inte politiskt engagerad främst för att jag vill se fler människor bidra till välgörenhet och skänka pengar till tiggare. Jag är politiskt engagerad för att jag vill sträva efter ett socialistiskt samhälle där allmosor och välgörenhet inte behövs. Där ingen behöver tigga från första början.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: