The odds are never in our favour

*Spoilervarning*

Hunger games

 

 

 

Det finns en fantastisk och talande passage i den andra boken i Hunger Games-serien Catching fire. Det är nästan precis i slutet av boken när protagonisten Katniss Everdeen precis uppfattat sig förrådd av sina följeslagare, de hon samarbetat med för att överleva i sitt andra hungerspel. Hungerspelen är namnet på den tävling som staten i landet Panem sätter upp varje år där ungdomar från de olika distrikten måste slåss mot varandra till döds, tills det bara finns en kvar vilken kronas som segrare. Katniss står vid tillfället bredvid en av sina vänner, Beetee, som ligger avsvimmad på marken. De har tillsammans med några andra nyss försökt bygga en form av dödsfälla genom att binda en metalltråd runt ett träd där blixten slår ner en gång i timman i den klockliknande spelarenan. Men tråden som var tänkt att leda ner i vattnet för att elektrifiera de andra tävlande har blivit avkapad medan Katniss och en av de andra gått ner för att lägga ut den. När Katniss kommer upp till den avsvimmade Beetee, skadad i armen av medspelaren som förrått henne dyker en av de andra spelarna, Finnick, upp som hon också antar har förrått henne. Katniss vet att bara en kan överleva spelet så hon höjer sin pilbåge för att skuta ner honom. Finnick håller ut sina armar mot Katniss, sedan uttalar han orden som hennes mentor sagt till henne strax innan hon gick in i arenan ”Katniss.. Remember who the real enemy is”. Plötsligt förstår hon vad som syftas, hon sänker bågen och plockar upp den avklippta tråden som hon virar runt pilen, och strax innan blixten slår ner så vänder hon istället pilbågen uppåt och skjuter mot himmelen och den osynliga barriär som omringar arenan så att tråden leder strömmen rakt in i barriären och förstör den.

Scenen som utspelas är högst symbolisk och politisk. Inte minst för att vara från en modern ungdomsroman. Den säger oss något om den omvärld som vi själva lever i. Det blir särskilt tydligt om en vet om hungerspelens syfte i det fiktiva landet. Spelen hålls varje år dels för att skapa skräck hos de fattiga i distrikten men också för att skapa rivalitet mellan dem genom att låta dem titta på när deras barn blir brutalt mördade av barnen från anda distrikt. Men tävlingarna fyller även den funktionen att den skapar hopp hos befolkningen, hopp om att segra och då vinna ära och rikedom till sig och sin familj, kunna ta sig ur fattigdom och misär. Allt detta för att förhindra att den fattiga befolkningen i distrikten, som berikar den rika huvudstaden genom sitt arbete, inte ska gå samman i ett uppror.

2012-06-05-hungergamesthreemiddlefingerslipshandsymbol600x251

Det kan ses som en metafor (om än något överdriven) för vårt nuvarande samhälle där orättvisorna blir allt större samtidigt som det finns makthavande partier som vänder de växande problemen som uppstår mot vissa grupper i samhället och använder rasismen för att skapa sammanhållning hos de som inte berörs av den. Eller hur den liberala diskursen får oss att se problemen ur ett individualistiskt perspektiv där arbetslöshet och fattigdom är ett personligt misslyckande. Där våld, brott samt strukturella övergrepp ses som orsakat av galna individer, som inte har något med oss andra att göra. Där miljöproblem antas skapas och lösas genom individuella handlingar och ansvaret ligger hos var och en av oss.

För precis som i hungerspelen så kan vi visserligen välja att spela spelet på olika sätt, vi har möjlighet att välja om vi vill spela för vår egna vinning skull, sätta kniven i varandra för att vinna eller för att skydda oss själva, låta bli att spela spelet alls och hålla oss undan som bagarpojken Peeta eller hata och hämnas på de värsta mördarna, ”karriäristerna” (ja, de kallas faktiskt så) som Katniss gör. Och vi har alla olika förutsättningar för olika handlingsmöjligheter, men i slutändan så är vi alla fångade i samma arena. Och då måste vi, om vi verkligen vill se en förändring, komma ihåg vem som är den verkliga fienden. Vända våra blickar uppåt och fokusera på att förstöra de osynliga barriärer, det system som skapar problemen från första början. Fokusera främst på de makthavare som upprätthåller dem istället för de individer som bara är spelpjäser i ett riggat spel.

Annonser
Taggad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: